Het is verstandiger een klein lampje aan te steken
dan te klagen dat het donker is.

HET IS KERST!!!

Helaas geen witte kerst dit jaar, maar toch een heerlijke lange wandeling gemaakt met de hond. Tijdens het wandelen verheug ik me al op de heerlijke chocoladerepen die ik gister gekocht heb met een warme kop thee (weer allemaal nieuwe kruidenthee smaakjes gekocht, dus weer even lekker proeven straks!). Ik bedenk me dat er nog meer gegadigden zijn thuis die wel een stukje mee zouden willen eten. Naast mijn hubby is ook mijn miniman gek op chocolade nadat hij dat een keer op een feestje geproefd heeft. Hij hoeft het maar te zien en de grijns verschijnt al op zijn kleine koppie! Maar daar maak ik me niet de grootste zorgen om. Onze 3 andere huisgenoten, onze hond en katten, zijn ook dol op chocolade. Hoewel onze hond regelmatig iets lekkers te pakken krijgt dat niet voor hem bedoeld is en ik dan een oogje dicht knijp, ben ik met chocolade erg streng. Geen kruimeltje krijgen ze!

Wel jammer dat zoiets lekkers als chocolade giftig kan zijn voor dieren. Vooral paarden en honden kunnen het niet verwerken. Chocolade bevat diverse stoffen die een bewezen invloed op het lichaam (m.n. de hersenen) kunnen hebben, zoals neurotransmitters β-fenylathylamine, dopamine, serotonine en endorfine. Daarnaast vormen ook cafeïne, theobromine en anadamide (een stof die verwant is aan THC, de werkzame component van cannabis) een onderdeel van chocolade. Voor de mens is de hoeveelheid van deze stoffen in een reepje chocolade echter te klein om een effect te hebben op de hersenen. Je zou er tientallen kilo's van moeten eten om een klein effect te ervaren. Zelfs voor mij als echte chocoladeliefhebber is dat wat teveel van het goede ;-).

Bij dieren is dit echter een ander verhaal. Chocolade kan voor honden en paarden dodelijk zijn, omdat zij de stoftheobromine niet om kunnen zetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. Het kan dan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en ten slotte de dood veroorzaken. Milde verschijnselen die je zult kunnen zien zijn: rillen, krampen, verhoogde hartslag, braken en diarree.

Mocht je hond toch wat van dit lekkers te pakken krijgen en zich er tegoed aan doen, probeer je dier dan zo snel mogelijk naar een spoeddierenarts te brengen. Deze kan het dier een middel geven om hem of haar te laten braken, zodat de stof niet de kans krijgt in het bloed te komen. Een hond van 10 kilo kan van 12,5 gram pure chocolade al verschijnselen krijgen. Van melkchocolade moet een hond 10 keer zoveel eten om de gevolgen te ervaren.

Geen leuke dingen dus. Onze chocolade ligt dan ook ver achter in de kast, geen leuke kerstkransjes in de boom helaas! Maar goed, ik ben nu thuis, miniman slaapt, hubby is niet te bekennen, de katten en de hond liggen ook te snurken in hun mandjes... Tijd voor mij! Thee, hmm wat zal ik kiezen? Ik denk dat ik voor de Gluweinthee ga, past wel bij het koude weer, en een heerlijke reep lovechock (rauwe chocolade, vol met anti-oxidanten en zonder alles wat ook voor ons slecht is zoals suiker, melk, soja en gluten)! Ik hoef me dus niet eens schuldig te voelen, maar kan terecht even lekker genieten, dit is goed voor me ;-)!

Ik ga snel water opzetten, fijne kerst allemaal!!!