Get knowledge of the spine,
for this is the requisite for many diseases
Hippocrates 

Craniosacraaltherapie

Door zijn veelzijdigheid is het aantal klachten dat met craniosacraaltherapie aangepakt kan worden enorm uitgebreid. Hierbij kan je onder andere denken aan specifieke klachten als: 

rugklachten 
problemen met ondertreden              
bekkenklachten (na dracht en bevalling)
headshaking 
kaakproblemen
kribbebijten
ataxie
hanetred
rijproblemen
luchtzuigen
digestieproblemen
stress, etc. 

Door aanpak van het hele mentale, energetische en fysieke systeem, werkt craniosacraaltherapie echter ook erg goed bij klachten van algeheel niet lekker in het vel zitten. Craniosacraaltherapie heeft namelijk een grote invloed op het immuunsysteem.

Ook na een tandartsartsbezoek, operatie of als aanvulling op een reguliere behandeling kan met craniosacraaltherapie spanning van de spieren gehaald worden, waardoor het dier (sneller) in balans kan komen.

Soms zal ik jou als eigenaar aanraden om bij bepaalde klachten van je dier zelf ook een behandeling met craniosacraaltherapie te ondergaan bij een humaan therapeut, zodat spanning die bij jou zit weggenomen kan worden, waardoor je dier deze tijdens het rijden bijvoorbeeld niet langer over kan nemen. 

 

Het cranio-sacrale systeem in vogelvlucht

Craniosacraaltherapie is een therapie die zich ontwikkeld heeft vanuit de osteopathie tot een volledige en op zichzelfstaande therapie.

'Cranium' staat voor de schedel met de hersenen. 'Sacrum' verwijst naar het bekken met het heiligbeen. Het craniosacrale systeem loopt dus van de schedel met de hersenen en het hersenvlies, via de ruggenwervel naar het bekken met het heiligbeen.                                 

cranio_uitleg.jpg
Het craniosacrale systeem verbindt via bindweefsel alle cellen van het lichaam met elkaar. Wanneer er ergens in het lichaam spanningen ontstaan, zal dit daarom gevolgen hebben voor het craniosacrale systeem. Het systeem stroomt op dat moment niet goed door en het dier ervaart dit als pijn of ongemak.

 

De behandeling

Craniosacraaltherapie is een energiegerichte therapie, die werkt met zachte, bijna onmerkbare druk van de handen op plaatsen waar de spanning zich heeft opgehoopt. De therapie stimuleert tijdens een diepe ontspanning het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor het dier in een lichaamseigen tempo zijn optimale balans (her)vindt. Na de behandeling werkt dit proces een aantal dagen door, waardoor je dier na de behandeling zo'n 5 dagen rust nodig heeft. Rustig wandelen en bij paarden vrije uitloop in een paddock of op het weiland levert de beste resultaten.