Tijd is het kruid dat alle ziekten doet verdwijnen
 Benjamin Franklin

Kruidengeneeskunde

In de fytotherapie of kruidengeneeskunde worden kruiden gebruikt als geneesmiddelen. Bij het gebruik van kruiden speelt de kennis en ervaring die door de de eeuwen heen verzameld is, een grote rol. Kruiden bevatten zeer veel belangrijke vitaminen mineralen en andere belangrijke stoffen in de juiste verhoudingen voor een dier. Ook hebben ze door de combinatie aan inhoudsstoffen weinig kans op bijwerkingen.

Kruiden kunnen ingezet worden bij specifieke aandoeningen of als aanvulling van de basisvoeding. Per dier wordt er gezocht naar de kruidencombinatie die past bij zowel de aandoening, het karakter van het dier als de huisvestingsomstandigheden. Op die manier kunnen de inhoudsstoffen van de verschillende kruiden een optimaal effect hebben en is er niet alleen sprake van symptoombestrijding.

Kruiden in de fytotherapie en in de reguliere geneeskunde

Bij verschillende winkels zijn kruiden te koop voor allerhande kwaaltjes. Ook in de keuken gebruiken we volop kruiden. De kruiden in de keuken gebruiken we over het algemeen in zulke kleine hoeveelheden dat dit geen kwaad kan. Voor het veelvuldig gebruik van kruiden geldt echter absoluut niet het principe “baat het niet, dan schaadt het niet”.  Medicinaal gebruik van kruiden kan zeker bijwerkingen hebben, en sommige kruiden interfereren ook met regulier gebruikte medicatie. Gebruik kruiden voor uzelf en uw huisdier dus liefst onder begeleiding van een fytotherapeut die uit kan zoeken wat past bij u of uw dier.