Hij die medicijnen neemt, maar niet let op wat hij eet,  verdoet de tijd van zijn dokter.
Chinees gezegde 


Voeding

Voeding vormt de basis van ons bestaan. 

Zonder goede voeding hebben onze cellen geen bouwstoffen om te groeien en te vermenigvuldigen.
Zonder gezonde cellen kunnen we geen goede weerstand opbouwen tegen ziekte.

Maar waar let je nou op bij het kopen van voeding voor je dier? 

Bedenk je dat er bij goedkope voeding altijd ergens op bezuinigt moet worden en dat zal zeker niet op de portemonee van de fabrikant zijn. Dure voeding wil echter niet altijd zeggen dat deze perse geschikt is voor jouw dier.

Kijk als eerste naar de bouw van jouw dier. Gebit en maagdarmstelsel vormen hierbij de leidraad.
Deze onderdelen geven aan welke mogelijkheden het lichaam heeft om de voedingsmiddelen te verteren en voedingsstoffen vrij te maken, zodat deze ook door het dier ook opgenomen kunnen worden.

Het uiterlijk van onze honden, katten en paarden is in de loop van de jaren flink verandert.
Een chihouahoua lijkt hierdoor van buiten niet meer op een wolf en een minishetlander niet meer op een wilde mustang. Toch zijn het gebit en maagdarmstelsel van allen nog vrijwel identiek aan die van hun voorouders. 

Bij honden en katten, ofwel carnivoren, zijn de tanden en het maagdarmstelsel ingesteld op het hoofdzakelijk verteren van vlees. Hiertoe hebben ze knipkiezen om het vlees in stukken te knippen en de botten van hun prooi te kraken. Met hun voortanden schrapen ze het vlees van de botten. 

Paarden, herbivoren, hebben daarentegen kiezen die gemaakt zijn om sterke plantendelen te kneuzen. Dit doen ze door een malende beweging te maken met hun kaken. Herbivoren grazen in de natuur gedurende het grootste deel van de dag. De aanmaak van het vele speeksel dat hierbij gebeurt, is van groot belang voor een goede vertering.

Maag en darmkanaal

Ook de maag en darmen van beide diersoorten zijn specifiek ingesteld op de vertering van bepaalde voedingsmiddelen. Zo hebben carnivoren een kort maagdarmstelsel met een lage zuurtegraad. 

Herbivoren hebben een heel lang maagdarmkanaal. In dit kanaal gebruiken zij veel hulp van bacteriën die bepaalde enzymen aanmaken, waarmee zij de benodigde voedingsstoffen vrij kunnen maken uit de plantendelen.

Oervoeding

Beide diersoorten hebben dus specifieke voedingsmiddelen nodig. 
In kant en klare voeding zitten vaak veel stoffen die onze dieren niet of moeilijk kunnen verwerken. Deze voedingsmiddelen zorgen dus wel voor een goede maagvulling, maar voeden het lichaam niet. Deze onverwerkte stoffen komen er aan de achterkant dus ook gewoon weer uit. Zonde van je geld eigenlijk als je daar even bij stilstaat...


Een groot deel van veel hondenvoeding bestaat uit granen en- of rijst, een voedingsstof waar deze dieren niets mee kunnen en zelfs erg veel gezondheidsklachten kunnen geven als allergieën, maag-darmklachten, maar ook oorklachten, huidklachten, endocrinologische aandoeningen als diabetes en een lage weerstand!


Ook bij paarden kunnen grote hoeveelheden granen voor enorme problemen zorgen, aangezien dit geen stof is die in grote hoeveelheden in hun natuurlijke dieet past. Maar zelfs paarden die de hele dag in een prachtige groene weide staan kunnen te maken krijgen met problemen als zomereczeem of hoefbevangenheid bij een te hoge hoeveelheid fructaan in het gras (kijk bij gevoelige paarden altijd even naar de fructaan-index voor ze de hele dag de wei opgaan!).
Daarnaast bevat veel kant- en klare voer vele conserveringsmiddelen, kleur- geur- en smaakstoffen, die kunnen leiden tot allerhande kwaaltjes, aandoeningen en allergieën en zelfs kanker.

De beste voeding is dus voeding die past bij de natuur van het dier: Oervoeding.
Dat betekent een uitgebalanceerd dieet van hoofdzakelijk vers vlees en botten voor honden en katten.
Voor paarden houdt dat voldoende weidegang in, in een gezonde fructaanarme weide, aangevuld met hooi van goede kwaliteit en een combinatie van kruiden.

Het samenstellen van een goed dieet voor je dier kost niet meer tijd dan het koken voor jezelf.
Wat je hiervoor nodig hebt is niet meer dan goede achtergrondinformatie en de wil om voor je dier aan de slag te gaan.
Niet alleen scheelt dit je dier veel gezondheidsklachten in de nabije en verre toekomst, ook levert dit je natuurlijk een grote kostenbesparing op, op alle dierenartskosten bij ziekte.

Als dierenarts bij Back to Balance werk ik liever samen met jou aan de opbouw van een goed immuunsysteem voor een gezond dier, dan dat ik je dier beter moeten maken omdat het ziek is door een slechte basis met onvoldoende benodigde voedingsstoffen.
Ik begeleid je daarom ook graag bij het samenstellen van een individueel en voedzaam dieet voor je dier, zodat jouw dier zo gezond mogelijk blijft.